FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ИКОНОМИЯ ОТ ЗИМНО ПОДДЪРЖАНЕ ОТИВА ЗА ДЕЗИНФЕКТАНТИ

11-0

75 000 лв непохарчени за зимно поддържане на пътища до март т. г.  отиват за Ковид дейности. Това реши общинският съвет в Монтана на последното си редовно заседание за 2020 г. Съветниците разрешиха още размествания в бюджета и прехвърлиха още 14 500 лв в сметката за отпускане на еднократни помощи при раждане на дете, тъй като предвидените 35 000 лв не стигат за всички родители подали документи.

Коригирани бяха и капиталовите разходи, като за паметник на Георги Александров се осигуряват 2 000 лв. А предвидените 38 000 лв за подмяна на специалната настилка на операционната зала в МБАЛ”д-р Ст. Илиев,” отиват за оборудване на PCR лаборатория в болницата.

Със 183 000 лв до 883 000 лв се увеличават средствата за направения това лято ремонт на ул. „Н. Вапцаров”.

От предвидените за ул. „Диана” 1 000 000 лв са похарчени 140 000 лв., а към определените 800 000 лв за ремонт на бул. „Арнолди” се прехвърлят още 677 000 лв. Така сумата за обновяването на булеварда става 1 477 000 лв.

Икономисаните 54 000 лв  в дейност „Здравни кабинети в детски градини и училища” се разпределят между 12-те детски градини в общината, като всяка ще получи по 4 500 лв.

Други 50 000 лв от издръжката на детските ясли и 15 000 лв от Историческия музей ще отидат за плащане от общината на сметки към „Топлофикация”.

Съветниците разрешиха да бъде  удължени  с още една година договорите на наемателите на 9  временни търговски обекти в различни райони на града. Месечните им наеми са между 1.50 и 4 лв / кв м.

Общинският съвет одобри предложение  частен имот в „Младост 2” предназначен за „складове и обществено обслужване”да бъде разширен със 167 кв м, за сметка на второстепенни улици. Тъй като улиците са публична общинска собственост, а допълнителната  част е „с отпаднала необходимост от ползването й като улица”, теренът става частна общинска собственост и ще бъде приобщен към частния имот.

След решение на настоятелството на НЧ”Разум”, съветниците одобриха предложение за ” учредяване  право на ползване на читалищната сграда от община Монтана за срок от 8 години”. Това се налага заради подготвяния проект „Развитие на културния живот в Монтана чрез инвестиции в културната инфраструктура”. Промяната в статута на ползване на сградата ще бъде вписана в търговския регистър. Така за определения срок  общината се задължава да  поддържа имота, да плаща данъците и таксите, както и да получава приходите от него.

Общината ще кандидатства с пореден проект по програма „Крсива бъэлгария“ – за основен ремонт на Детска ясла 1.

Приета бе и Наредба за ветеринарно-санитарните изисквания при отглеждане на животни и птици на територията на общината. Според нея за лични нужди могат да се отглеждат 3 прасета, 2 крави до 10 овце, кози и зайци, 50 кокошки и  100 пилета. Стартовите глобите за нарушителите са от 50 до 500 лв и от 150 до 1 000 лв при повторно нарушение.

Кметът информира съветниците, че е избран за зам. председател на региналния съвет за развитие. Съветът одобрява проетки, планове и стратегии за развитие на Северозападния район за планиране финансирани от ЕС и включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

„Годината беше уникално сложна и ако кметът и общинския съвет бяха спрели работа, беше спряно разчистването на незаконни гаражи и бараки, градът ни нямаше да изглежда такъв къкъвто е „каза в края на заседанието председателят на общ. съвет инж. Иво Иванов  благодари на колегите си за работата през 2020 г..

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!