FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

КАК МОНТАНА СТИГНА ДО ИНСТИТУТА „РОБЕРТ КОХ”

010 (2)

Ново  предприятие стартира иновативно производство на консумативи за микробиологични изследвани на инфекции и лекарства в Монтана. „Монтана отдавна  е притегателно място за бизнес. Така помагаме за утвърждаването й  като икономически център на Северозарада”, каза при официалното представяне на предприятието доц. Борислав Великов.

„Впечатлен съм, че част от младите хора, които работят тук, са се прибрали от чужбина. Важно е, че в родния град са намерили реализация.“, отбеляза кметът Златко Живков.

Производството е реализирано от  фирма Диахим, по проект финансиран  със 700 000 лв по ОП”Иновации и конкурентноспособност”. 70 % е безвъзмездната помощ, останалите 30 % са средства на фирмата.

Закупени и внедрени са последно поколение автоматизирани апарати и машини да производство и разливане на готови стерилни хранителни среди в петрита, епруветки и бутилки. Осигурени са апарати за опаковка, етикетиране и стерилизиране на помощни материали.

Базата е разположена в основно ремонтирана  част от сградата на бившия обувен завод.  Монтирано е специално оборудване за стерилен въздух за 130 000 лв.

Разкрити са 9 работни места, като за 7 са наети безработни до 29 г., които са премивали пред специализирано фирмено обучение. Д-р Здравка Шолева и д-р Таня Рашева   ръководят производството.

Вече са подписани 40 договора с медицински микробиологични лаборатории, български фармацевтични компании и университетски лаборатории.

Предстоят участия в международни изложения и навлизане в международни пазари с производители на храни и лекарства.

Юлиус Петри – известен с изобретяването на петриева паничка, докато работи като асистент на Роберт Кох. Петриевата паничка /петри/ е кръгъл стъклен съд със  стъклен похлупак  за изследване на микроорганизми.

 

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!