FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Картина към днешна дата на разпространение на заразата по официални данни.

Ако хората мислят, че ще се върнат към нормалния си живот все едно нищо не е имало, това е грешно. Вирусът все още съществува и трябва да свикнем да се борим с него и да го контролираме, за да не стават тежки ситуации. Това коментира пред БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

Подчерта, че от заболели до сериозно заболели има голяма разлика. „Това, че някой е заразен, не означава че е заболял сериозно. Много от нас вероятно са го прекарали и дори не знаят, защото не са изследвани“, допълни той. Посочи, че здравната система вече е много по-готова за реакция за разлика от началото, когато се е работело на принципа проба-грешка.

Всички се вторачиха в КОВИД, но не е единствен.

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на лекарския съюз

Около стотина заразени на ден са нищо в сравнение с толкова с недокомпенсиран диабет или прекарали миокарден инфаркт и не потърсили лекарска помощ, за да не бъдат заразени, обясни той.

Ще има пик на заболеваемостта от други заболявания,

прогнозира още лекарят. Напомни, че не трябва да има струпване на пациенти в болничните заведения и затова трябва да стане задължително записването на час за посещение при лекар. Посочи, че не смята вече за необходимо дните вторник и четвъртък, особено в големите градове, да бъдат отделени за детски консултации. Посочи, че това създава голям логистичен проблем, а освен това много хора не знаят, че е така и стават скандали.

93 са новите случаи, още 5 медици
93 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас за последните 24 часа, съобщи Министерството на здравепазването. Това са резултатите от изследвани 2640 проби.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 1; Видин – 1; Габрово – 1; Добрич – 1; Кърджали – 12; Ловеч – 3; Пазарджик – 2; Плевен – 4; Пловдив – 2; Разград – 2; Сливен – 9; Смолян – 2; София – 2; София (столица) – 33; Стара Загора – 1; Хасково – 4; Шумен – 11; Ямбол – 2.

У нас към момента са потвърдени общо 3086 случая, от които активни са 1230. Излекуваните са 1688. 24 от тях са регистрирани през последното денонощие.

204 са пациентите, настанени в болница като 15 от тях са в интензивни отделения и клиники.

311 са медицинските служители с потвърден COVID-19 като за последните 24 часа са установени 5 нови случая в Нова Загора и Плевен.

Починалите вече са 168 като последният случай е на мъж на 88 г. с хронично бъбречно и сърдечно заболяване.

Село Изгрев беше затворено снощи и ще остане блокирано до 25 юни. Положителните проби там вече са 17. Има контролни пунктове и в следващите дни полицаите ще следят тези, които влизат и излизат от селото по причини, които трябва да бъдат само неотложни според заповедта на РЗИ-Шумен. Полицията ще проверява хората под карантина дали спазват изискванията на здравните власти, съобщи БНТ.

Носенето на маски в селото е задължително на открити и закрити публични места. Затворени са всички пазари с изключение на тези, които продават земеделска продукция. Забранени са всякакви тържества.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!