FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Коронавирусът в България: рекордните 105 заразени са открити с COVID-19.

Персоналът на детските градини в Ямбол ще бъде тестван за коронавирус през следващата седмица, предаде БНР. В момента се извършва тестване в социалните домове в областта, като досега не са дадени положителни проби. Болните от COVID-19 в момента се приемат в частната болница „Св. Йоан Рилски“, тъй като инфекциозното отделение на областната болница е затворено за дезинфекция.

Огнищата, заради които бе блокиран ромският квартал на града, са затихнали, но опасността съществува, предупреди пред държавното радио директорът на регионалната здравна инспекция Лиляна Генчева.

Шест нови случаи на коронавирус при медицински работници са установени през последното денонощие и така общият брой на заразените става 317 души. Петима от тях са лекари, а един е фелдшер, съобщи Министерството на здравеопазването. Следващата графика показва разпределението на заразените медици по професии.

Общо 105 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие и така броят на заразените в страната нараства до 3 191 души, показва справка в единния информационен портал. Това е най-големият брой, регистриран от началото на заразата, след като на 11 юни бяха отчетени 104 случая на коронавирус. Направените тестове за денонощието са 2 642.

Починали са четирима души – мъж на 46 г. с пневмония, мъже на 78 и 68 г., които са били с диабет, и 78-годишна жена, за която няма данни да е имала придружаващи заболявания, съобщи Министерството на здравеопазването, без да уточни откъде са те. С тях починалите от COVID-19 стават 172-ма.

В болници са 215 души, 15 от които са в интензивни отделения. Оздравелите са с 28 повече – 1 716 души.

От 15 юни носенето на маски ще бъде задължително само в обществения транспорт, аптеките и лечебните заведения, а лекуваните от COVID-19 в болници, ще бъдат поставяни под домашна карантина за 14 дни, вместо за сегашните 28. Това гласят заповеди на здравния министър Кирил Ананиев, издадени късно в петък (повече тук).

Под карантина вече няма да се поставят пристигащите в страната от Ирландия, Испания, Малта и Италия. Дискотеки, пиано-барове, нощни барове и клубове остават затворени до края на извънредната епидемична обстановка (30 юни).

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!