FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Къщата от „Барселонагейт“ се продава, разследването продължава

Луксозният имот в разследването, започнато от каталунската полиция и антикорупционната прокуратура и замесило името на премиера Бойко Борисов, се продава.

Това пише каталунското издание „Ел периодико“, което първо съобщи за разследването. Става дума за проверка дали Борисов е свързан с „международна схема за пране на пари“, чиято крайна цел е Барселона. Разследването не е приключило и има „много данни“, по които все още се работи, обясни каталунската полиция, потърсена от „Дневник“ за коментар.

Цената е 2.95 млн. евро – с 450 хил. евро намаление спрямо началната цена според страница на известна агенция за недвижими имоти, която не се споменава в изданието, но екранна снимка от сайта се вижда вдясно от текста – описанието е от сайта на агенция Idealista.

Част от него е цитирана в текста на „Ел периодико“ – имотът е с високотехнологични системи за наблюдение, „на четири етажа, със седем бани, гараж с осем места, асансьор, градина, басейн и чудесна гледка към Барселона“. Първият етаж, освен основното помещение, е с четири спални със собствена баня и дрешник. В основното помещение, освен отделна баня, малка стаичка дава връзка с частна тераса. Там има и голяма кухня с трапезария за осем души и сервизно помещение с отделна баня.

Къщата, която търси нов собственик, от 2013 г. принадлежи на Numin Invest S.L. – компания, която според „Ел периодико“ е свързана с предполагаемата мрежа, наляла 5 млн. евро в Каталуня в последните години според разследването на регионалната полиция „Мосос д’Ескуадра“. „Тогава къщата е купена за 3 млн. евро, но истинският ѝ собственик и мажоритарен съдружник на Numin Invest, Александър Чавсев, бивш директор в България от руската петролна компания „Лукойл“, не се е нанесъл в нея, според разкритията на каталунската полиция.“ Вестникът отново споменава „Александър Чавсев“, докато вероятно се има предвид потвърдилия собствеността на къщата бивш директор в „Лукойл“ Александър Чаушев.

Къщата от „Барселонагейт“ се продава, разследването продължава© Скрийншот Idealista.com

Полицията „откри, че покупката е служила, за да се настани в Барселона Борислава Йовчева, бивш български модел, чиято връзка с премиера Бойко Борисов се анализира,“ продължава публикацията, като повтаря съобщенията от разследването от предишния текст през февруари. „Наблюденията на каталунската полиция на апартамента разкриха, че жената, баща ѝ и децата им, които са регистрирани в къщата в продължение на шест години, са ѝ се наслаждавали поне до края на 2019 г.“

Повторено е и че проверката е показала, че Йовчева ръководи магазин за луксозни стоки с площ 140 кв. м на „Пасео де Грасия“ в Барселона и че бизнесът принадлежи на друга компания, свързана с баща ѝ Георги Йовчев – EMA BGS SL, който ръководи и Numin Invest S.L. Магазинът е затворил изненадващо в деня на първата публикация на „Ел периодико“, а агенция за недвижими имоти е окачила на вратата надпис, за да съобщи, че имотът е свободен.

Разследването продължава

Премиерът Борисов отрича да има имоти в Барселона и каквито и да било връзки със схеми за пране на пари. В първите си коментари на случая той го свърза с атака от Русия и президента Румен Радев.

„Публикацията за отвореното разследване в Каталуня предизвика политическа буря в България, където генералната прокуратура обяви, че започва собствено разследване, но неправителствената организация, която съобщи за случая, MC BUUP (вероятно се има предвид „Боец“ – бел. ред.), оттогава няма новини от разследването правосъдието в страната,“ обяснява „Ел периодико“.

Всъщност преди дни в. „Сега“ писа, че българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката от края на февруари за случая „Барселонагейт“.

В резултат „Дневник“ отправи запитвания както до испанската Антикорупционна прокуратура, така и до „Мосос д’Ескуадра“ в опит да разбере повече за хода на разследването. „Не е приключило,“ уверява каталунската полиция. „Но не можем да дадем повече подробности, защото е информация с ограничен достъп.“ Прокуратурата не отговори на въпросите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!