FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

МЛАД КАРДИОЛОГ СПАСИ ПАЦИЕНТ С ОСТЪР МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ

1-1

Д-р Любомир Досев, 34-годишен  инвазивен кардиолог в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана и екипът му, успяха да спасят живота на пациент с тежък инсулт, чрез локална тромболиза. Интервенцията се прилага изключително рядко – за да бъде успешна, процедурата трябва да бъде извършена до 4 часа от получаването на исхемичния инсулт.

„При инсултите, всяка секунда е от огромно значение. Пациентът, на който успяхме да извършим интервенцията, бе приет със сърдечна недостатъчност в болницата. Екипът, който се грижи за него регистрира, че мъжът започва да губи говорни и моторни функции в дясна ръка и крак. Реагирахме на момента и веднага направихме скенер, който показа, че има запушена от тромб артерия в мозъка. По инвазивен път стигнахме до артерията и впръскахме специален препарат, който да разреди запушването и успяхме да възобновим кръвообращението. Извънредно рядко хората успяват да „хванат“ признаците на острото нарушение на кръвообращението, да извикат линейка, да постъпят в болница и да бъдат прегледани за толкова кратко време. За наша радост, мъжът вече беше при нас в болницата. В момента пациентът е с почти напълно възстановени говорни и моторни функции, а след последващата рехабилитация се надяваме те бъдат абсолютно възстановени. Успешната интервенцията бе извършена от екипа за по-малко от 10 минути.“, сподели д-р Любомир Досев.

За кардиологията по време на пандемия и как се води битка за живота на пациентите, паралелно с битката срещу Covid-19, младият лекар разказва:

„Корона вирусът не „разболя“ останалите животозастрашаващи заболявания. Отделението ни по „Кардиология“ е единственото за целия регион, което разполага с ангиографска зала.  Поемаме спешните и сложни кардиологични случаи от цялата област. Нивата на натовареност варират до екстремни случаи, в които сме обработвали успешно и по 6 инфаркта в рамките на един ден.  40% от капацитета на болницата е за пациенти  с Covid-19. Ние даваме 140 % от себе си, за да продължим битката за живота на пациентите. Не става дума за битка с вируса – битката е за човешки животи. Няма значение дали пациентът е с корона вирус и трябва спешно да бъде сложен на кислородо терапия или имаме спешен случай на тежък инфаркт. Абдикирането във време на криза е абдикация от медицинския и чисто хуманен дълг.“

На 23 март 2020 г. МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана излезе със становище, че въпреки липсата на инфекциозно отделение и регистрирани случаи на Covid пациенти в болницата, лечебното заведение и всички медицински лица в него са  готови  да застанат на първа линия в битката с Covid-19. Към днешна дата, болницата е единствената в целия регион, която при изискване за 20%, отделя 40% от капацитета си, за да успее не само да приема Covid случаи, но и да осигурява адекватно лечение, с риск сведен до минимум за останалите пациенти и персонала.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!