FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

МОНБАТ ОСТАВИЛ В СТРАНАТА НАД 2 800 Т ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ

1-1

16 756 тона отпадъци от които 7 756 опасни са открити  в четири области при разследването срещу Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков, бивш зам. мин. на околната среда, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ.  Отпадъците са намерени в землищата на населени места в областите Плевен, Монтана, Шумен и София, съобщи ГП.

В област Монтана са установени  500 т. опасни отпадъци – пластмасови частици в две халета в ломския квартал Момин брод.  Складът е стопанисван от софийско дружество , което не е разполагало със съоръжения за третиране на отпадъците.

Според съобщението на прокуратурата, Кр. Живков започнал да отказва издаването на  нотификации за изнасянето на отпадъците за преработка в чужбина и дружествата, генериращи опасен отпадък  били принудени да го предават за съхранение на определени от него дружества с разрешение да съхраняват.

С договор от 2018 г с едно от фиктивните дружества за оползотворяване на полиетиленови сепаратори, получени от оползотворяване на амортизирани сярно-кисели акумулатори „Монбат Рисайклинг“  е доставило на дружеството 635,28 тона опасни отпадъци. Още толкова са доставени от „Монбат Рисайклинг“ ЕАД  на друго дружество, а на трето – 1465,11 тона отпадъци, които са опасни.

До момента към наказателна отговорност по досъдебното производство са привлечени 11 души Вече е създаден и международен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!