FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „НАШИЯТ СЪД”

0-1

Елина Асенова  и Ива Рангелова са победителите в конкурса за есе на Окръжния съд в Монтана Награди имаше и за класираните на второ и трето място в състезанието. Всички  получиха  книги на български автори  и издания на съда.  В изявата, освен ученици,  са се включили  и граждани със  свои размисли за съдебната система в България

Убеждението в по-голямата част от обществото е, че съдебната система не е достатъчно ефективна. Възникват въпроси  – защо дела от особена важност са бавят  с години? Промяната трябва да започне първо от нас и нагласата ни за съда и неговите функции. Самостоятелно предприети действия обикновено завършват отново там. Нашият съд – обществото, съди по моралните закони, съвестта ни отсъжда според собствената ни ценностна система, но за държавата като цяло най-важна роля има съдебната система.  Без съдебна система нито нация, нито държава би могла да съществува без да изпадне в анархия.Така завършва есето си Ива Рангелова, която може би един ден ще облече съдийска тога:

Елина пише: Законът, трябва да бъде инсталиран като софтуер в ума ни. Той в пълнота регулира обществените отношения и укрепва реда, защото има възпираща функция с предвидените в него разпоредби и санкции.

Конкурсът бе обявен през месец февруари тази година и целта му бе да предизвика интерес сред учениците в областта към историята и дейността на съдилищата в региона и да създадат текстове, в които да изложат своите виждания  и разбирания за съд, закон, престъпление и наказание, човешки права и  справедливост.  Класираните на първо място есета са публикувани на интернет страницата на Окръжен съд – Монтана.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!