FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

НОВИЯТ ПЪТ МАКРЕШ-МОНТАНА – 66 КМ, ЩЕ СТРУВА НАД МИЛИАРД

Karta Vidin - Botevgrag (1)

1 083 000 000 ще струва новият път с габарити на магистрала  между пътен възел „Макреш“ и обходния път на  Монтана. Дължината на отсечката е 66 км, разделена на  пет участъка, изпълнител е    „Автомагистрали“ ЕАД.  Срокът за завършване на всеки от участъците е различен  – от 28 месеца до 32 месеца, съобщават от АПИ.

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

Участък 1 – „п. в. Макреш – п. в. Бела“, с дължина 13,6 км /от км 33+400 до км 47+000 километраж по проект/;

Срокът за изпълнение е 30 месеца.

Участък 2 –  „п. в. Бела – Ружинци“, с дължина 11,128 км /от км 47+000 до км 58+128,47 километраж по проект/;

В участъка ще бъдат изградени надлез над ж.п. линията Видин – София, мостове над реките Барата и Скомля, 3 селскостопански подлеза. При 50-ти км от двете страни на пътя ще има площадка за отдих с тоалетни, паркинги, осветление и пречиствателно съоръжение.

Срокът за изпълнение е 30 месеца.

Участък 3 – „Ружинци – п. в. Белотинци“, с дължина 15,392 км /от км 58+128,47 до км 73+520 километраж по проект/;

Трасето преминава изцяло източно от съществуващия път E79, без да го пресича и без да навлиза в регулациите на населените места. Габаритът е Г28. В участъци с по-големи наклони е предвидено изграждането и на лента за бавнодвижещи се товарни автомобили. Такава ще е отсечката между 61-ви и 62-ри км в посока  Монтана, с обща дължина 1,58 км.

Началото на трасето се намира на около 1 км северно от регулацията на с. Ружинци.  При 60-ти км третокласният път Ружинци-Лом и общинският път Ружинци – Белоптичене ще преминават над скоростния път с пътни надлези. Ще бъде изграден и мост над р. Лом.

В този участък ще бъдат изградени 2 пътни възела, 3 пътни надлеза, 1 стоманобетонов водосток, 1 сводов водосток и 2 моста над р. Лом и р. Нечинска бара.

Срокът за изпълнение е 28 месеца.

Участък 4 – „п. в. Белотинци – п. в. Винище“, с дължина 11.980 км /от км 73+520 до км 85+520 километраж по проект/;

Трасето на участъка започва непосредствено след пътен възел „Белотица“ при 43-ти км. Габаритът е Г28. Между 73-ти и 74-ти км ще се изграждат двустранни площадки за отдих, всяка с по 45 паркоместа за леки автомобили, като 6 от тях ще са за хора с увреждания. Допълнително ще бъдат обособени 7 паркоместа за автобуси или товарни автомобили. Предвижда се и изграждането на санитарно помещение с тоалетна.

Развитието на трасето продължава на 500-1500 м източно спрямо съществуващия път E79, като се пресичат двата основни притока на р. Гостиля.

В този участък ще бъдат построени 1 пътен възел, 1 стоманобетонов водосток, 1 сводов водосток и 3 моста над р. Селска бара, р. Коритарска и р. Риковска бара.

Срокът за изпълнение е 28 месеца.

Участък 5 – „п. в. Винище – обход на  Монтана“, с дължина 13,693 км /от км 85+520 до км 99+193 по проект=102+600 километраж по съществуващ път I-1/.

Проектното трасе е с габарит Г28. Началото на отсечката започва след п. в. „Винище“, пресича р. Войнишка бара при 86-ти км. Следва преминаване над р. Брусовица и р. Онна Бара. В участъка между с. Винище и с. Горна Вереница трасето преминава през равнинен терен на около 1 км източно от съществуващия път, където се пресичат няколко дерета. След с. Горна Вереница трасето се развива в югоизточна посока, като преминава северно на с. Долна Вереница. При 98-ми км е предвидено изграждането на пътен възел, чрез който ще се осъществява връзка с обходния път на Монтана. Пътният възел при 102-ри км по обходния път на гр. Монтана ще бъде реконструиран, с което ще се осигурят всички посоки на завиване. За целта ще бъде удвоен пътният подлез и изградена  допълнителна директна връзка, за да се осигури направлението Видин – обход Монтана – Монтана (север).

В този участък ще бъдат изградени 2 пътни възела, 1 стоманобетонов водосток, 3 сводови водостока и 1 мост над р. Брусовица и т.н. При 90-ти км ще се изградят двустранни площадки за отдих.

Предвиденият срок за изпълнение е 32 месеца.

В момента се изграждат общо 62,6 км от пътя Видин – Ботевград. През миналата година работата започна от едни от най-сложните отсечки Мездра – Ботевград /33 км/ и Видин – пътен възел „Макреш“ /29,6 км/.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!