FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ОБЩИНАТА ЩЕ ПОЛЗВА КРЕДИТНА ЛИНИЯ ОТ 1 МЛН ЛВ

БСП

С публичен конкурс ще бъде избрана банката, която да осигури 1 000 000 лв – текущ кредит  на община Монтана за следващата календарна година. И в момента „Общинска банка” осигурява такъв кредит  на общината. В предложението си кметът Зл. Живков се аргументира с това, че кредитната линия се ползва за покриване на временен недостиг на средства при финансиране и разплащане на малки проекти, и при други плащания, когато местните приходи недостигат, а субсидиите от министерствата закъсняват. Този дълг няма да се отрази негативно на бюджета за следващата година, очакваните разходи за него са 20 000 лв, се уточнява в предложението. Условието е лихвата по кредита да не е по-висока от 2,3 %. Кредитът ще бъде  обезпечен с 6-ти етаж от Стоматологичната поликлиника или собствени приходи на общината. В докладната записка са посочени и критериите по които ще бъде избрана банката-кредитор.

Заради предложени по-изгодни условия, съветниците одобриха още едно предложение за кредит, с който да бъде осигурено собственото участие на общината в проекта за обновяване на читалище „Разум”. След преговори с РСГР Север и ДСК, общината разпределя дълга в съотношение 80:20, вместо досегашните 59:41, при почти наполовина намалена средна лихва.  Така сумата за собствено участие от 710 000 става  704 000 лв.

Съветниците отхвърлиха предложение  срещу неплатени от „Брокерска къща” ЕООД местни данъци  в размер на   4 359 лв  да общината да получи двуетажна  масивна жилищна сграда в с. Смоляновци. Първоначалната продажна цена на този имот обявен на публична продан е била 3 712 лв. Процедурата е изчерпана , купувач не се е явил, а сградата е в много лошо състояние.

Приети бяха изменения в Наредбата за разпореждане и управление на общинския жилищен фонд, Наредбата за придобиване, управление и разпореждане  с общинско имущество, както и Наредбата за упражняване на собствеността върху общинската част от капитала на търговските дружества. Причината за измененията са – привеждане на нормативите със закона за общинската собственост.

/сн. архив НМ/

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!