FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Пиарът на Борисов погасила с дарения от родители огромни кредити за имоти

Пиарът на премиера Бойко Борисов – Севделина Арнаудова, обяснява с дарения от родители бързото изплащане на крупни кредити в последните 5 години, съобщава сайтът на „Сега“, цитирайки информация от имотни декларации и данни от погасителния план на кредити, предоставени от Арнаудова.

В събота укриващият се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков намеси и Севделина Арнаудова в атаките си към Борисов, като обяви, че тя е посещавала офиса му ежемесечно. В отговор Арнаудова каза, че нападките са на лично ниво.

В същото време сайтът „Биволъ“ публикува информация, че през 2019 г. пиарът на премиера и съпругът й Делян Димитров, който е член на Управителния съвет на „Булгартрансггаз“ и е племенник на бившия депутат Марио Тагарински, са си купили къща в Бистрица за 1 056 148 лв., за която Арнаудова обясни, че е купена с кредит от ДСК. От 2015 г. двамата имат и апартамент от 198 кв. метра в София на стойност 300 хил. лв., кредитът за който е погасен за 5 години.

В декларацията си за 2018 г. Димитров декларира доходи от трудови правоотношения от близо 94 хил. лв., както и банков депозит от близо 49 хил. лв. Годишните доходи на съпругата му са малко над 30 хил. лв.

„Всичко е описано, декларирано на реални цени, с кредити, плащали сме само по банков път и информацията е налична“, коментира Севделина Арнаудова .“.

Семейството на пиара на Борисов е получило дарения на три пъти, като в два от случаите те са непосредствено след продажба на имоти, съобщава „Сега“. На 26 април 2017 г. дарение от 40 000 евро прави майката на Севделина – Димитрина Кирилова, след като е продала апартамент в „Надежда“ от 81 кв. метра. На 17 октомври 2017 г. бащата на съпруга Делян Димитров дарява 40 000 лв. от спестявания. Тези пари са използвани за погасяване на кредита от 150 хил. евро за апартамента в София, който е погасен през май т.г.

Голямо дарение семейството е получило на 1 април т. г., след като Димитрина Кирилова продава апартамент на „Глория палас“ на ул. „Никола Петков“ (б.р. – на същия адрес, на който е апартамента, купен през 2015 г.) от 128 кв. м. с гараж. Продажбата е от март 2020 г. за 391 166 лв., като абсолютно същата сума е дарена на дъщерята на 1 април. Проверка в имотната партида показва, че апартаментът на майката на Арнаудова не е наследствен, а е бил купен от нея през 2016 г. Пред „Сега“ Арнаудова казва, че парите са от спестявания, сделките са по банков път и няма притеснения.

С част от третото дарение на стойност 391 166 лв. семейството погасява 28 145 лв. по потребителския кредит и оставащите 28 472 евро по жилищния кредит от 2015 г. „Оставащата част от дарението е насочена за предсрочно покриване на задължения по новия ипотечен заем за имота в Бистрица в размер на 1 017 040 лв.“, обяснява Арнаудова.

По първия заем от 150 000 евро от 2015 г. месечната вноска е била първоначално 1002 евро (вноските са падащи), срокът за погасяване – 30 години. По втория жилищен кредит от 2019 г. за имота в Бистрица месечните вноски са в размер на 4066 лв., срокът за изплащане е 30 години. След предсрочното погасяване на част от заема с полученото през 2020 г. дарение месечната вноска е намалена на 2795 лв.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!