FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Плащаш или се връщаш – как МВР ще събира глоби по границите

Нововъведението на граничните пунктове да се правят проверки за невръчени глоби към „Пътна полиция“, които потенциално могат да провалят планирани пътувания, предизвика сериозни реакции и дебати. „Дневник“ събра най-често задаваните въпроси и техните отговори.

Откога се проверява на границата за неплатени глоби и на кои пунктове?
От 3 юни пробно се правят проверки на ГКПП Калотина. Плановете са до средата на следващата седмица (17 юни) такива да са възможни на още седем от най-големите пунктове (Дунав мост, Лесово, Капитан Андреево, Илинден, Гюешево и т.н.).

Кой закон дава право на пътните полицаи да отнемат книжки и да дерегистрират автомобили за неплатени глоби?
Тези санкции са записани в член 171 от Закона за движение по пътищата и са в сила от 21 януари 2017 година. Според точка 1, буква Д от него временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство се налага на водач, който управлява моторно превозно средство с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба. Точка 2 буква К пък позволява спиране на автомобила от движение, ако собственикът, който го управлява, има наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане, като ограничението важи до заплащане на дължимата глоба.

За кои глоби се отнема книжката?
Книжката се отнема за всички връчени по надлежния ред глоби, които не са платени в посочения от закона срок. Санкции, подлежащи на обжалване или които вече се обжалват, не излизат в системата и за тях не се налагат посочените мерки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!