FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Последното препятствие пред Еврозоната. Една банка и няколко важни въпроса

Рохкото банково яйце, наречено ПИБ, беше спасено за трети път. За втори път това става с държавни пари

Анализът е препубликуван от „Свободна Европа“.

Пред процедурния старт на влизането на България в еврозоната имаше едно последно условие. То отпадна, след като в сряда дойде новината за държавното изкупуване на неуточнена все още част от новата емисия акции на „Първа инвестиционна банка“ АД.

Залогът зад това решение е голям – след задължителния двегодишен срок в „чакалнята“ на еврозоната българският лев ще може да бъде заменен с единната европейска валута. Според официалните изказвания на Европейската централна банка (ЕЦБ) това последно условие беше „капитализацията на една банка“. Името на тази банка не беше изрично назовано от ЕЦБ, но всички замесени институции, анализатори и медии знаеха точно за какво става дума. В сряда това беше и съвсем конкретно назовано от министъра на икономиката Емил Караниколов от телевизионния екран.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!