FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ПРОЕКТ УЧИ ПОРАСНАЛИ ДЕЦА КАК ДА БЪДАТ ГРАЖДАНИ

IMG_20201029_150634

Трудно ли е да подадеш документи за лична карта, или да платиш сметката си за мобилен телефон.? Защо хората толкова ценят музеите и какво можем да открием там ?

Всяко дете може лесно да отговори на тези въпроси. Но има и други, вече пълнолетни  деца, които трябва да научим да се справят с ежедневните задачи и отношенията гражданин – институция. С това са се заели група майки и техни съмишленици  от сдружението „Бъдеще за всеки”.С финансовата подкрепа на БАЛИЗ /Българска Асоциация за лица с интелектуални затруднения/ това лято те са помогнали на 10 пораснали вече деца да се справят с прости, но важни задачи. Проектът – застъпничество и самозастъпничество цели подобряване качеството на живот на младежи с интелектуални затруднения и техните семейства.  В началото  лектори са запознали участниците с техните права, с работата на местните и държани власти. Младежите придружени от  родители и доброволци са имали среща в областната управа, с кмета на община Монтана, били са в Паспортна служба на МВР, в Районната служба пожарна безопасност, в офиса на мобилен оператор. Цялата група  е посетила Природонаучния музий в Белоградчик и самозастъпническа организация – Видин. Резултатът – първи стъпки и придобити начални умения за самостоятелно вземане на решения.

В заключителната пресконеренция на проекта се включиха представители на местни институции и организации: отдел „Закрила на детето“, Зона За крила, Бюро по труда – Монтана, журналисти. Компютърна презентация запозна присътващите с  дейностите, целите и резултатите от проекта.

След поредния успешно приключил проект сдружението „Бъдеще за всеки” – Монтана изпълнява следващия. Майките, организирали се още през 2002 г., вече  по-смело запознават  специалните си деца с живото извън дома.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!