FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Русия одобри лекарство за усложненията от COVID-19

Първоначално лекарството е разработено за лечение на ревматоиден артрит

Министерството на здравеопазването на Руската федерация одобри и регистрира лекарство за лечение на усложнения, причинени вследствие на коронавирусна инфекция.

Според официално съобщение на пресслужбата на ведомството лекарството „Levilimab“ (с търговско наименование „Ilsira“) е получило удостоверение за регистрация.

„Лекарството е с доказани положителни ефекти при пациенти с тежък ход на заболяването, когато се развие така наречената „цитокинова буря“ – прекомерна възпалителна реакция на тялото в отговор на вируса, която води до увреждане на тъканите и органите, в частност на белодробната тъкан. Повечето смъртни случаи след инфекцията се дължат именно на такава реакция на имунната система“, съобщават руските здравни власти.

Първоначално лекарството е разработено за лечение на ревматоиден артрит.

То е получило държавна регистрация в специален режим, след като клиничните изпитвания на третата фаза все още продължават – това е необходимо за получаване на сертификат за постоянна регистрация.

В края на май компанията обяви, че в изследванията са участвали 13 медицински центъра, и лекарите отбелязват положителна тенденция при пациенти с неусложнена клинична картина на коронавирус.

Новорегистрираното лекарство ще се прилага само в болнични условия. То е противопоказно при деца и юноши под 18 години, бременни и кърмещи жени, както и при пациенти с тежка чернодробна недостатъчност и с бактериални инфекции в остра фаза, включително туберкулоза.

В Русия броят на случаите на коронавирусна инфекция надхвърли 458 хиляди, починали са над 5,7 хиляди души, излекувани са над 220 хиляди.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!