FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

СЗО: Не знаем колко често хора без симптоми предават COVID-19

Представител на Световната здравна организация бе принуден в рамките на няколко часа да промени позицията си за това колко сериозен проблем може да са заразените с новия коронавирус, които нямат симптоми на заболяванията, предизвиквани от него.

Мария ван Керкове, епидемиолог и част от техническия екип на СЗО за пандемията от COVID-19, каза в понеделник, че много държави са установили т.нар. асимптоматични случаи, но нямало данни тези хора да разпространяват вируса. „Това се случва много рядко“, заяви тя. Думите ѝ бяха тиражирани по цял свят, включително в България.

Но тези думи предизвикаха незабавна реакция на несъгласие от научните среди и предупреждения, че това може да се възприеме от правителствата като инструкция как да продължат борбата със заразата.

„Бях доста изненадан от изявлението на СЗО“, коментира Лиъм Смиит, професор по клинична епидемиология в London School of Hygiene and Tropical Medicine. Той подчерта, че не е виждал данните, на базата на които Керкове прави заключенията си, но че е „против впечатлението ми от научни публикации, че асимптоматичните и пресимптоматичните случаи са важен източник за заразяване на останалите“.

Само 24 часа по-късно тя обясни, че думите ѝ са се отнасяли до документирани данни, а не до компютърни модели, допускащи, че 40% от заразяванията може да са резултат на асимптоматични носители.

„Използвах израза „много рядко“ и мисля, че бях погрешно разбрана, че това означава, че много рядко се разпространява коронавирусът от заразени без симптоми. Имах предвид няколко проучвания, както и данни, които не са публикувани“, каза Керкове. Става дума за 2-3 проучвания, основани на контакти с хора от тази асимптоматична група, както и на информация, споделена със СЗО от държавите или от експерти.

„Данните са съвсем предварителни. И не става дума само за това кой предава заразата на другите, но и кога“, коментира късно във вторник Керкове. По думите ѝ още не се знае колко често има заразени без симптоми, които не се регистрират като болни, и дали не са най-заразни точно в тази фаза.

Тук възниква въпросът за недостатъчното информация за това колко високи са нивата на коронавируса в телата на тези хора. Известно е, че COVID-19 се предава основно по въздушно-капков път, но дори когато кашля, един човек може в началото да не го разнася, защото коронавирусът не се е размножил в тялото му достатъчно.

Д-р Майк Раян, ръководител на програмите за спешни здравни ситуации в СЗО, напомни, че за разлика от коронавируса SARS, който поразяваше дълбоко в белите дробове, сегашният остава в горната част на дихателните пътища и човек, изглежда, е най-заразен около времето, когато се появят първите симптоми.

Китай например съобщи миналата седмица за 300 асимптоматични случая в Ухан, но нито един от тях не е бил смятан за заразен. „Това е информация, която е важна за мерките за откриване, проследяване и изолиране, прилагани от държавите по света“, казва Боброк Джавид, консултант по заразни болести в Cambridge University Hospitals.

Проучване от Германия на 919 души, чиято прецизност тепърва се проверява, показва през май, че всеки пети от заразените в град Хайнсберг (едно от местата с най-много смъртни случаи в страната) е бил без симптоми. Но са оскъдни данните каква е вероятността тези хора да предават заразата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!