FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Специализирана полицейска операция с цел ограничаване на влиянието на разсейване при водачите по време на движение се провежда на територията на област Монтана

данните за операцията и анализ на пътно-транспортната обстановка в региона бяха оповестени на брифинг от сектор “Пътна полиция” при ОДМВР Монтана

 Пътна полиция започва от днес, 7 октомври, до края на седмицата / 13 октомври/ специализирана полицейска операция по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – Roadpol, съобщи ст. инспектор Красимир Кирилов – началник група „Пътен контрол, организация на движението и превантивна дейност“ в сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР Монтана.

 Полицейските екипи ще следят за спазване на правилата за използване на мобилни електронни устройства по време на движение на МПС и недопускане на управлението им под влиянието на различни разсейващи фактори. В хода на полицейската акция контролните органи ще проверяват и за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в МПС, на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети, както и за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

 Операцията ще протече чрез засилени проверки по пътищата в областта, извършвани от служители от всички структури на МВР, които имат правомощия по линия на контрола по Закона за движение по пътищата, допълни още ст. инспектор Красимир Кирилов.

  Анализ на пътно-транспортната обстановка в региона направи началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана гл. инспектор Елвис Иванов.

 По данни на Пътна полиция през изминалата седмица /30.09.-06.10./ на територията на областта са настъпили 8 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са ранени 9 граждани.
Няма загинали.
 От началото на годината към момента в региона броят на тежките пътно-транспортни произшествия е 165, с 11 загинали граждани и 238 ранени. В сравнение със същия период на предходната година, тежките пътни инциденти са с 14 повече, ранените – с 23 повече, жертвите на пътя – с една по-малко.

Най-честите нарушения на участниците в движението, при които е най-голям броят на загиналите при ПТП през годината, са внезапно навлизането на водачите на МПС в лентата за насрещно движение, отнело живота на 4-ма души и движението с несъобразена скорост с пътните условия, вследствие на което са загинали 3-ма души. При навлизане в насрещното движение броят на ранените е 14, а поради движение с несъобразена скорост наранявания са получили 61 души. По вид на пътно-транспортните произшествия най-голям е броят на загиналите при блъскане на пешеходец – 3-ма загинали и при челен сблъсък между МПС – отново 3-ма загинали. При блъскане в дърво са загинали 2-ма души.

 На запитвания на представителите на медиите бе уточнено, че от началото на настоящата година до момента по досъдебни производства на ОД МВР Монтана са отнети 53 МПС, поради употреба на алкохол над 1,2 промила от страна на водачите или шофирането им под въздействието на наркотични вещества. През годината шофьорски книжки са получили 692 водачи в областта, а броят на регистрираните в сектора МПС е 4 539.

 Общо 164 водачи на тежкотоварни автомобили над 12 тона и товарни автомобили над 3,5 тона са нарушили наложената забрана за преминаване през Старопланинския проход „Петрохан“ от началото на годината. Съгласно Закона за движение по пътищата наказанието за това нарушение е парична глоба в размер на 300 лв, като се отнема и свидетелството за правоуправление на водача за срок от 1 месец. По данни на Пътна полиция нарушителите на забраната са предимно чуждестранни водачи.

 През годината най-високата скорост, засечена в региона с технически средства от служителите на реда, е 167 км/ч, с които се е движел водач на лек автомобил „Пежо“ на международен път Е 79.

 07 октомври 2024 | 16:31

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!