FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Трябва да имаме много ясен институционален отговор на скандала с „Али Баба“

„И от гледна точка на политиката и демокрацията, без значение колко са милионите, това е голям скандал“, казва Даниел Смилов.

Сюжетът за Али Баба, започнат от укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, в който като Шехерезада се намеси и пиарката на премиера Бойко Борисов – Севделина Арнаудова, предизвика вълна от коментари. „Дневник“ подбра някои от мненията във „Фейсбук“ и други медии.

Евгений Кънев, икономист:

А ето ви новини от паралелна вселена. Във Финландия в основата на правителството са три ляво-центристки партии с председателки млади жени със средна възраст около 35 години. Една от тях – министър на финансите – подава ( без никой да я иска!) оставка след започнало разследване срещу нея за получени консултантски услуги – от две министерства – за … 50 хил. евро.

Финландската полиция дори не подозира, че у нас само една пура на властта струва около 1000 пъти повече… И никой не подава оставка, дори и при поискване.

Грета Ганева, адвокат:

Отвори дума Арнаудова, че ходила служебно при българскИ бизнесменИ. Та, като си призна за Божков, да каже и за останалите! Впрочем, за всички тези останали е добре сами да си кажат. Веднага! Изобщо да не чакат, щото изпуснат ли момента, те ще са следващите.

Андрей Янкулов, адвокат:

Убеден съм, че има съвсем разумно обяснение на това как на държавни заплати се купува имот за милион – например изтъркано щастливо талонче от Националната лотария.

Методи Лалов, общински съветник, бивш наказателен съдия:

Една от най-простите схеми за „изпиране на пари“ е някой, който е във или приближен до властта да си купи на кредит имот за милиони, автомобил, яхта или друг скъпа вещ.

След това с официалния си доход – 1500-5000 лв., „чиновникът-бизнесмен“ започва да връща скъпия кредит. А с получените „под масата“ пари задоволява „скромните“ си ежедневни нужди, за които нито КПКОНПИ на Цацаров, нито прокуратурата на Гешев, могат и искат да съберат доказателства. Така скъпият кредит след години е върнат. А мошениците обясняват на широката публика как чрез трудолюбие и скромност са умножили необяснимо много имуществото си.

В тази схема, разбира се, може да има много различни нюанси. Тя не бива и да бъде абсолютизирана. Но че е част от циничните обяснения на държавните мутри е пределно ясно.

Венелина Попова, „Тоест“:

Мафиотът с неизменната пура в уста нарече управляващите в България хунта, а прокуратурата – тяхна бухалка, но това не предизвика очаквани реакции на възмущение нито в обществото, нито сред партиите. Публиката се забавлява и лайква комиксите и писанията му във Facebook, управляващите мълчат гузно или говорят по темата с недомлъвки, а от опозицията се чува тук-там по някой самотен глас. И само отделни политици и анализатори си позволяват да коментират шумния скандал.

Мълчат и посолствата на държавите от НАТО и ЕС, които от години чакат присъди за корупция на висши държавни служители в България.

Даниел Смилов, политолог, по БНР:

И от гледна точка на политиката и демокрацията, без значение колко са милионите, това е голям скандал. И ако не искаме да оставаме в сферата на приказките, трябва да имаме много ясен институционален отговор на този скандал. Той може да дойде от обективно наказателно разследване, което да убеди всички, че е независимо. Или парламентарна комисия, която да обследва всички факти по тази фабула и да се прецени коя от версиите е вярна. Макар че и Борисов, и Горанов поне засега отказват да изложат тяхна версия и да коментират детайли от версията на Божков.

Защо на институциите им е трудно да отговарят на прости въпроси? Защото управляващите и близките до тях имат сериозен контрол върху голяма част от медиите. И когато имаш благосклонни медии, те могат да убедят обществото в наглед невъзможни неща, като например какво е сградата на Алепу – хотел или нещо друго. Или пък въпросът за Цветан Василев. Начина на отразяване на казуси като този с г-н Божков демонстрират много точно защо сме класирани на 111-о място по свобода на медиите. Защото на практика се оказва, че отразяването на казуса зависи от връзките, да речем, на дадена медия с управляващи или силни на деня.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!