FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Цитат на деня: Божков да дава доказателства и да се приключва с този панаир

„Ако той смята, че има доказателства, да ги дава и да се приключва с този панаир.“

Това каза финансовият министър Владислав Горанов в неделя, докато отговаряше на въпроси за обвиненията на Васил Божков в сигнала до прокуратурата, че през последните три години е предал към него и Бойко Борисов над 60 млн. лева и че финансовият министър му е казвал как да плаща част от печалбата, както и да прехвърли „Национална лотария“ на посочен човек.

„Как си представяте, така като ме гледате, че мога да изрекетирам един най-богатите и известни хора от прехода в моя кабинет? Аз съм министър на финансите и той един беззащитен български гражданин, беден, няма да отиде след това да се оплаче, а чинно ще изпълнява моите разпореждания – това звучи наивно“, каза Горанов, който през последните десетина дни отказваше да коментира отношенията си с обвиняемия бизнесмен и твърдеше, че е казал всичко по темата.

През май Горанов на два пъти отговаря на твърдения на Божков – за многократните срещи, които са имали двамата (министърът потвърди, че са се срещали, без да отговори на всички въпроси), и за есемес разговори, свързани с председателите на комисията по хазарта (Горанов избягваше директен отговор, но каза, че „няма спомен за точно такава кореспонденция“).

В края на седмицата се разбра, че Божков е изпратил сигнал до прокуратурата, в който говори за „нарастващите финансови претенции на Горанов“ и е готов да свидетелства. Той твърди, че има и доказателства, но досега извън снимките на есемес разговори не е представил друго конкретно за договореностите и за исканията на министъра.

В неделя Горанов уверено и дори с ирония се опита да отхвърли твърденията на Божков, като отговаряше на част от въпросите с въпроси.

„Аз, ако имах някакви притеснения, нямаше днес дори да говоря с вас. Какви доказателства – едни торби огромни с пари, давани пред свидетели – как си ги представяте тези неща“, заяви в неделя финансовият министър. Минути преди това премиерът Борисов каза, че му вярва, и изреди какви пари е дал за детските градини.

„Как си го представяте това нещо, как – държа му ръката на този известен бизнесмен, известен от прехода с възможностите си, и аз му хващам ръката и му казвам прехвърляй. И той чинно се съобразява и отива да прехвърля. Започвам да вярвам в някакви свръхспособности, с които разполагам“, отговори на въпрос дали е карал Божков да прехвърля дялове.

Според Горанов това, което Божков прави, е „дискредитация“, защото смятал, „че ние носим вина за проблемите, които има в момента с правораздавателните органи, а ние няма как да носим вина, защото ние не сме го карали да прави нищо. Всичко, което е правил или не е правил, е негово деяние. И това, за което го упреква прокуратурата, си е обвинение на прокуратурата“.

Горанов отрече ГЕРБ да е правил специални промени в Закона за хазарта, посъветва да се види хронологията на законодателните инициативи и каза, че само са добавили лотариите в облагането, защото преди това ги е нямало заради промени на Георги Кадиев. Той уточни, че в момента само лотариите са държавни, но има много частни хазартни игри.

Малко след изказванията на Горанов Божков реагира в „Туитър“, като публикува скица на карикатурата на финансовия министър – част от комикса, който представи в началото на седмицата, и коментар: „Понеже лесно забравя, да си я припомни.“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!