FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ШЕСТ СТЪПКИ НА ПОВЕДЕНИЕ ПРЕДПИСАНИ ОТ С РЗИ

11

Какви са стъпките, които трябва да бъдат предприети, когато някой е заразен с коронавирус? Предписание за това издаде столичната Регионална здравна инспекция. От там посочват какво трябва  да е поведението на засегнатите в шест стъпки, които  започват след получаването на положителен резултат от тест за COVID-19 – т.е., не при поява на симптоми, а след доказването на заразата с тест.

Ето и самите стъпки:

  1. Лице с положителен резултат за COVID-19 незабавно се изолира и се поставя под домашна карантина за 14 дни.
  2. Изолират се и се поставят под домашна карантина за 10 дни лицата, контактни от първи ред – осъществили незащитен контакт със заразеното лице на разстояние по-малко от 2 м. и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице:

– 2 дни преди появата на оплаквания, или 2 дни преди вземането на проба за изследване      по метода PCR при безсимптомно носителство.

  1. След изтичане на карантината не се извършва контролно изследване.
  2. Медицинското наблюдение се извършва от ОПЛ.
  3. ОПЛ оказва методична помощ на всички от пациентската си листа по мерките, които следва да се спазват – продължително проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхностите, помещения и предмети от първа необходимост, лични предпазни средства, спазване на домашната изолация.
  4. ОПЛ извършва лечение и оказва съдействие за хоспитализация в случай на нужда, чрез екипите на ЦСМП и Координационния център за COVID-19.
Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!