FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ЩЕ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ ВИНЕТКА ТРИ ПЪТНИ ОТСЕЧКИ В ОБЩИНАТА

Sesia 7 (2)

На първото си заседание след лятната ваканция, общинските  съветници подкрепиха предложение на кмета Златко Живков  до  АПИ, за изваждане  от списъка на републиканските пътища  на три  пътни участъка  на територията на общината.Ако това се случи  за  тях  няма да се плаща винетна такса,ането им, но общината трябва да отделя 55 000 лв годишно за поддържката им.  Предложението е за отсечките:

край гр Монтана – кръстовище с РП II-81 Петрохан, Монтана, Лом ;

край гр. Монтана начало на общински път МON 1 150, пътни връзки с обходен път от км 113 +96.

край гр. Монтана – връзки с обходен път; кръстовище на СБА – кръстовище с път III -816., от 96 до км 102 +530.

Съветниците одобриха  годишна  наемна такса от 1 560 лв   на фирма „Креди” ООД, която има 35-годишна концесия за  добив на органогенни варовици в землището на с. Д-р Йосифово.

Дружеството ще развива дейността си върху три  поземлени имота с обща площ 13 880 кв м.

Съветниците разрешиха медико – техническта лаборатория№1,с управител Илиян Петров, която е собственост на общината, да кандидатства за банков  кредит от  60 000 лв – за  оборотни средства.

Одобрена бе и докладна записка за продажба чрез търг с явно наддаване ,на парцел от 400 кв м. на бул. „Христо Ботев” в Монтана.. Теренът е  „за обществено обслужване, ”. пазарната оценка е 12 610 лв,

Съветниците възложиха на кмета да направи нужното, за прехвърляне от държавата на общината, управлението на археологическия обект Калето за срок от 10 години.  Така местната управа ще има възможност да кандидатства за продължаване на реставрацията и експлоатирането на останките от римската крепост „Кастра ад Монтанензиум „ и изграждането на информационен посетителски център.

Одобрено бе и  сформирането на две слети паралелки в училището в с. Д-р Йосифово и три непълни паралелки:    7-ми клас в  училището в с. Габровцица 17 ученици;

паралелка 7 „б” клас със 17 ученици в първо ОУ”Св. Св К и Методий”- Монтана  ;

паралелка 9-ти клас от 15 ученици  в СУ „Йордан Радичков” – Монтана.

540 ученици в общината ще пътуват всеки ден до училищата си.

На заседанието бе приет и отчета на за дейността на Общинския съвет за полугодието.

За първите шест месеца на 2020 година Общ. съвет в Монтана е провел едно тържествено и 6 редовни заседания. Разгледани са общо 299 материала. 142 докладни записки, 6 преписки от окръжна прокуратура, седем преписки от администативния съд, други преписки от граждани 139.

Взетите решения и протоколи от заседанията се публикуват в интернет сайтове и на информационното табло пред сградата на общината, е отбелядано в отчета.

87 заседания  са имали  постоянните комисии към общинския съвет. Най-много 16 – комисията по бюджет и финанси. По 12 пъти са заседавали комисиите по местно самоуправление и международно сътрудничество и по общинска собственост., 10 по териториално устройство и строителство.  Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси е имала две заседания, по европроекти – 7 заседания .

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!