FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Красимир Живков дава разрешителните за внос на отпадъци

Красимир Живков е зам.-министър на екологията в последните две правителства на Бойко Борисов. В неговия ресор е даването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България. През февруари – в разгара на първата прокурорска проверка за нелегалния внос на боклук от Италия, той отчете, че България има отлични резултати при рециклирането и оползотворяване на боклук, но закъснение при компостирането, а като задачи занапред посочи по-добър контрол на разрешителните и на съдържанието на внасяния боклук, който често се обявява за годен за горене.

В ресорите на Живков са още регионалните екоинспекции, управлението на водите и на националните паркове и Националната служба за защита на природата. Между 2009 г. и 2013 г. той е областен управител на Софийска област, а от 1999 г. до 2009 г. е последователно зам.-кмет и кмет на община Правец.

Името му се споменаваше и в скандала с полупразния язовир Бебреш, основен източник на питейна вода за Ботевград, който сблъска челно кмета на града Иван Гавалюгов и шефа на контролния съвет на „Лукойл – България“ Валентин Златев. От партията на Гавалюгов – МИР, обвиниха за източването на язовира ВЕЦ „Бебреш“, собственост на бащата на Златев, и попитаха каква е връзката на самия Валентин Златев със зам.-министъра на екологията Красимир Живков, който е дал разрешителното на ВЕЦ-а.

Живков е бил управител на дружеството „Ес Ер технолоджис“ през 2014 г., което се занимава с отпадъци и се свързва със Златев, пише седмичникът „Капитал“. Фирмата е оператор заедно с още една русенска фирма на две регионални депа за битови отпадъци – тези в Стара Загора и в Пазарджик, а сегашният управител на дружеството Антон Павлов е бил главен енергетик на „Лукойл България“.

„Не мога да му искам оставка, той се назначава и уволнява от премиера, аз назначавам всички от зам.-министър надолу. Аз съм притеснен, защото ще трябва да работя сам и ще ми е трудно“, коментира пред „24 часа“ разследването министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Как България върна италиански боклук

Проверките заради вноса на италиански боклук текат от началото на годината в цялата страна. В средата на януари прокуратурата обяви, че в разследването е установено, че с решение от 6 декември 2019 г. зам.-министър на околната среда и водите е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хиляди тона отпадъци от Италия.

В съобщението тогава не се споменаваше никой от тримата заместници на Емил Димитров – Красимир Живков, Николай Кънчев или Атанаска Николова. Обяснения пред разследващите в края на март даде и министърът на околната среда Емил Димитров.

В началото на декември карабинерите в Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклук, предназначен за България. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 хил. евро. След първоначално отричане на проблема бяха установени нарушения в съхранението и преработката на отпадъци от Италия в Плевен и Враца. Последва проверка на прокуратурата.

Още през декември БСП поиска забрана за внос на боклук от страни извън ЕС, а през януари бе обявено, че се подготвя промяна в законодателството, с която да се забрани вносът на боклук в България за срок от една година.

За евентуален мораториум в началото на годината заговори и премиерът Бойко Борисов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!