FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Анастасия Стойчева от НИМХ с прогноза до края на март, задават се няколко обрата

До края на астрономическата зима времето ще запази своя настоящ пролетен ритъм – с температури около и малко над обичайните за сезона.

Текущата седмица ще е преобладаващо облачна покрай движението на преминаващ циклон. В понеделник валежите ще започнат следобед – първо в Западна България, а до полунощ и в някои централни и източни райони. Вторник и сряда ще вали с прекъсвания почти в цялата страна, в някои райони на Централна и Източна България в по-значителни количества.

По планините преобладаващите валежи също ще са от дъжд, а сняг ще вали над 1700-1800 метра. С понижението на температурите в хода на седмицата снежната граница ще се понижи.

С приближаването на почивните дни облаците все по-често ще се разкъсват в полза на слънцето, а валежите ще стават по-оскъдни.

Понеделникът ще е ветровит с особено силни южни пориви по северните планински склонове. Вятърът ще е топъл и ще задържи температурите в първите два дни на седмицата по-високи – между 15 и 20 градуса. Кулминацията в температурите ще е придружена и с традиционния пренос на сахарски прах в ниския атмосферен слой.

От сряда до петък ще е по-хладно – следобедните температури ще са между 8 и 13 градуса, а в часовете призори са възможни слани. В дните около Сирни Заговезни термометрите отново ще се върнат към по-приятни пролетни нива.

Около началото на астрономическата пролет (на 20 март в 5:06 ч.) има изгледи да премине атмосферно смущение с валежи от дъжд. А след това – в периода 22-25 март предстои по-осезаемо захлаждане. Преобладаващите валежи в равнините ще са от дъжд.

Макар че някои метеорологични модели допускат снеговалеж и на по-малка надморска височина. Ако този сценарий се реализира, нощните и сутрешните температури ще паднат около и малко под нулата, а през деня термометрите ще показват между 5 и 10 градуса.

Изпращайте ваши снимки и информация на news@montana-live.tv
За още новини от Монтана и региона се присъединете към нашата facebook група.
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!