FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

УВЕЛИЧАВАТ СЕ СЛУЧАИТЕ НА ВАРИЦЕЛА И СКАРЛАТИНА

3 (2)

31 случая на варицела и 10 случая на скарлатина предимно  в детски градини и училища са регистрирани в региона за седмица, съобщават от РЗИ.  Между 11 и 17 декември на територията на област Монтана има 21 новодиагностицирани  с COVID – 19 инфекция.Регистрирани са и  46 случая на ОРЗ. Най-висока е заболяемостта във възрастовите  групи 0-4 г. и 15-29 г. Според здравната инспекция   случаите  с грип и ОРЗ не се увеличават в сравнение с предходните седем дни.

Бум на морбили отчитат здравните власти в Румъния и целия ЕС.Пред последния месец, по данни от медиите, в северната ни съседка са регистрирани около 2 000 нови случая, част от които са хоспитализирани деца, поради тежко протичане на заболяването. В Румъния е обявявена  национална епидемия и  мерки  по имунизация на неваксинирани деца, вкл. и  на възраст 9-11 месеца.

Като причина за поредното увеличаване на заболяемостта от морбили в ЕС се отчита спада в имунизационния обхват с първи и втори прием ваксина, съдържаща морбилен компонент.

Във връзка с гореизложеното всеки родител на дете под 18 годишна възраст, който няма информация за имунизациите против морбили на своето дете, трябва да посети общопрактикуващия си лекар за набавяне на пропуснатите дози триваксина против морбили, паротит и рубеола.

Share Button

Източник: НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!