FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Френският държавен секретар по европейските въпроси разкритикува Китай и Русия, че използват помощта си срещу коронавируса за пропагандни цели

Китай и Русия не бива да експлоатират с пропагандна цел помощта, която оказват на други страни за борба с коронавируса, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Франс прес.

“Солидарността не е нещо, което да се експлоатира”

, заяви Дьо Моншален в интервю за радио Франс ентер, в. “Монд” и френската обществена телевизия.

“Понякога е по-просто да правиш пропаганда, да показваш красиви кадри и понякога да експлоатираш ставащото. Говоря за Китай и Русия, които правят постановки с някои неща”

, каза тя.

Китай и Русия са подозирани, че искат да използват помощта, която оказват, особено на европейски страни, за да възхваляват своя геополитически модел, отбелязва Франс прес.

“Това, което са направили, е хубаво, ние им благодарим”

, каза Дьо Моншален и напомни, че Европа, включително Франция, също е изпратила обща помощ на Китай, когато той е бил епицентър на кризата.

“В един момент Китай имаше нужда от нас и ние му изпратихме 56 тона оборудване и екипировка. Мисля, че не трябва да изпадаме в осчетоводяване, в броене, това би било неуместно. Солидарни сме. Точка. И го казвам за всички”

, заяви тя.

Амели дьо Моншален същевременно посочи, че начинът, по който ЕС ще реагира на епидемията от коронавируса, ще определи авторитета му в бъдеще, предаде Ройтерс.

ЕС се затруднява да изготви координиран отговор в борбата с коронавируса. Това е поредното изпитание на солидарността на съюза след Брекзита, мигрантската криза от 2015-2016 г. и дълговата криза в еврозоната, отбелязва Ройтерс.

“Ако Европа е просто общ пазар, когато всичко е наред, от това няма смисъл”

, каза Дьо Моншален.

Разделенията в ЕС бяха изложени на показ в четвъртък след разногласия между лидерите на страните членки как да се смекчат икономическите последици и държавите да се подготвят за възстановяване, като по-бедните южни страни са ядосани от нежеланието на по-богатите северни да им окажат повече подкрепа.

Ако лидерите на ЕС не успеят да действат заедно в тежка криза, от това ще спечелят популистките партии в Европа, заяви Дьо Моншален. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!